Преди „Земенея“

 

Семейният бизнес започва с дейност далечна от животновъдството – с производството на хляб и малък магазин за хранителни продукти непосредствено до фурната. Доставките са основно в района гр. Земен, селата до с. Дебели лаг. От 1000 бр. броя хляб на нощ в началото, малката фурна бързо изпълва капацитета си от 5000 бр.

 

Успехът на фурната и малкия магазин позволява да се задели капитал за закупуването на машина за вафли. След пътуване до най-югоизточната ни съседка с цел закупуване, управителя се връща с машина, технология и рецепта за производство на халва. Независимо от промяната в идеите за продължаване и развитие на бизнеса, халвата също се оказва правилен ход. Поради големите доставки на захар за целта на производство на халва и с цел избягването на дългосрочни запаси на суровини се създава малък цех за локум и пудра захар.

 

Животновъдството все още е фон и страст на управителя. Успехът на цеха за халва обаче му позволява да създаде и малък цех за кисело мляко. Млечните животни се превръщат постепенно от страст в бизнес начинание. Закупува се първият елитен добитък – 6 крави порода „Симентал“ , които и до днес са основата на нашето стадо.

 

Комбинираният успех на цеховете позволяват на управителя да положи основите на модерна кравеферма. С проект по предпресъединителните програми към ЕС (САПАРД) той успява да изгради в настоящия си вид „Старата къща“ – модерна кравеферма с капацитет 80 бр. едър рогат добитък. Взема се решение дейността на бизнеса да се насочва към животновъдството.

 

Една година по-късно се стартира втори проект по изграждането на ферма за дребен рогат добитък (отново по САПАРД) с капацитет 1350 бр. животни. Започва се развъдна дейност на млечни овце (основно порода „Аваси“) и кози (породи „Англо-нубийска“ и „ББМ – Българска бяла млечна).

 

Поради тежките условия налагани от преработвателите на сурово мляко управителят решава да насочи усилията си към 100-процентова преработка на суровината от двете ферми. Отново по програма САПАРД се реализира последния проект на управителя, който дава начало на търговска марка „Земенея“. Началото на 2008-ма година отваря врати млекопреработвателно предприятие „Земенея“.